Sandsopp

Idag vill jag berätta om en av mina nya favoriter bland svamparna.Sandsoppen. En svamp som många inte plockar för att dom inte tycker att den är god. Jag har inte heller gillat den förrän jag fick veta att man ska torka den innan man tillagar den. Det händer något med smaken då. Den påminner lite om stenmurklan, som nuförtiden klassas som giftsvamp även efter avkokning eller torkning. Det som är så bra med sandsoppen är att den sällan är angripen av djur och den är lätt att rensa och när det är ett sandsoppsår så växer den i mängder.

Om du ska leta efter den så ge dig upp på tallhedarna så hittar du den bland renlaven. Den trivs med tall.

Det som är så lustigt med den är att när du skär i den så kan den skifta färg. Den kan blir grönblå, turkos, blå, aprikos eller bara behålla den gula färgen. Många tror att dom har plockat fel svamp när en del ändrar färg och en del inte.

Men man kan göra lite kul saker när man plockar den svampen med barn.

20170923_130806.jpg

Ett stort minus för svampen är bara att man blir sjukt smutsig om händerna när man rensar den och det är riktigt svårt att tvätta bort. Så jag rekommenderar att man har handskar på sig när man rensar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA