Studiecirkel med studiefrämjandet

Den här hösten har det varit ett högt tryck på svampkurser. Studiefrämjandet kontaktade mig och undrade om jag, med kort varsel, kunde hoppa in och ta en studiecirkel.

Ni kan ju fatta att jag var jätteglad att jag hade gjort min powerpointpresentation tidigare, så att jag hade något att visa samtidigt som vi gick igenom alla svampar som jag hade med mig.

Vi hade teori två onsdagar och sen en lördag hade vi en utflykt.

Jag var duktigt nervös för det var i slutet av oktober och jag hade varit ute i skogen innan och inte hittat så mycket svamp så jag hade inga större förhoppningar om att hitta så mycket mer än trattkantareller och kanske lite frostvaxing.

Jag hade berättat mycket om just frostvaxingen så alla gick in med hull och hår för att hitta den. Det gick trögt men till slut så hittade jag några exemplar som jag kunde visa.
Den är lätt att känna igen på den brunmurriga färgen på hatten och den gulaktiga foten. Oftast har den lite rosa inslag på foten också. Den kommer sent på hösten och är slemmig att ta i. Men jag tycker jättemycket om den, den smakar lite sötaktigt.

20171017_143239_001

Vi hittade även både kantarell och narrkantareller så att jag kunde visa skillnaden mellan dom. Vissa år är dom väldigt lika varandra. Men kantarellen har inga skivor utan åsar, vilket syns tydligt på detta foto.

21729865_10155241762047946_1386251013_o

Det var kallt den här dagen och jag frös rejält redan efter en timme så jag tänkte att det skulle bli en lång dag. Men alla var så entusiastiska och nyfikna så tiden bara flöt iväg.

Så stort tack till er som ville följa med mig den här dagen.

En glad deltagare =)

ozedf

Alla fick med sig svamp hem så att det räckte till en macka i alla fall.

edf