Välkommen till mitt svampställe i cyberskogen!
Cicci heter jag och är utbildad svampkonsulent. Jag är en tjej som är helt galen i de små magiska organismerna som kallas för svampar!
Jag är uppvuxen med en svampplockande mormor som jag ofta fick följa med ut i skogarna på svampturer. Åren gick och när tonårstiden kom så var det ju hopplöst ute med svamp. Men intresset låg glödande under ytan och när det inte längre var någon risk att man skulle bli utskrattad så tog jag upp svampkorgen igen. Jag märkte dock snart att jag blev irriterad över att jag gick förbi så mycket svamp i skogarna som jag inte hade någon aning om vad det var eller om jag kunde äta dom, så glad i hågen gick jag med i Södertälje svampklubb. Jag tänkte att ”det är väl ingen match att lära sig alla svampar, så många kan det väl inte finnas”… inget kunde väl vara mer fel… dag 1 lärde jag mig att det finns ca 6000-8000 arter i Sverige.
Vid det här laget hade jag börjat ana att det nog inte skulle bli så lätt som jag trodde att lära mig alla arter. Men i svampklubben hade jag turen att stöta på flera väldigt duktiga och trevliga svampmänniskor som har lärt mig massor. Min iver att vilja lära mig mer gjorde att jag sökte mig till Umeå universitet 2007, där jag började läsa diverse svampkurser.
Jag började med att utbilda mig till svampkonsulent. Där fick jag kunskap om de flesta ätliga arterna, men också alla de giftiga. Efter det läste jag svampkunskap III där jag fick djupare kunskaper om svamparnas uppbyggnad och förökning, lära mig hantera ett mikroskop och titta på sporer. Eftersom svamparna lever i symbios med träden så ville jag lära mig mer om svampekologin och hur vi tar hand om vår natur så då läste jag en kurs som heter just svampekologi och naturvård. Det är den roligaste kursen jag gått! Vi avslutade hela kursen med att åka upp till Jokkmokk och begav oss ut i urskogarna för att titta på lavar och bombmurklor.
Idag arrangerar jag guidade svampturer för privata sällskap och företag.
Mina utbildningar:
- Svampkunskap I, Umeå universitet
- Svampkunskap II, Umeå universitet
- Svampkunskap III, Umeå universitet
- Svampekologi och Naturvård, Umeå universitet
- Fortsättningskurs i svampkunskap, Åsa folkhögskola
- Svampkunskap – fortsättningskurs i mykologi, SLU
- Svampexkursioner med andra erfarna svampkännare
- Förnyar min licens varje år på Svampkonsulenternas riksträff
Mina erfarenheter:
- Svampexkursioner
- Rådgivning och föreläsningar
- Kurser, utställningar, workshops och events
- Moderator i Sveriges största svampforum på Facebook, Svamp-klapp
- Medlem i diverse svampklubbar där jag förkovrar mig och håller mig uppdaterad
- Sekreterare i Södertälje svampklubb på 2000-talet
Svamplitteratur jag varmt rekommenderar:
- ”Nya Svampboken” av Pelle Holmberg & Hans Marklund
- ”Svampar – en fälthandbok” av Svengunnar Ryman
- ”Svampar i Norden och Europa” av Bo Nylén
- ”Bästa matsvamparna” av Michael Krikorev
- ”Svampkokboken” av Ingrid Holmberg och Pelle Holmberg
- ”Den svenska matsvampens historia” av Anders Hirell