Kvällspromenad

Idag när jag skulle gå bort till affären och handla så gick jag förbi mitt vanliga vårmusseronställe. Jag tänkte att det nog var lite för sent för den nu för jag såg några häromdagen som hade gjort sitt.
Men till min förvåning så växte det fortfarande några få exemplar i skogskanten.

DSCN0110

Jag är ingen fantast av denna svamp. Har försökt smaka på den två gånger nu i vår men kan bara konstatera att det är ingen svamp som jag kommer att plocka igen.

Men smaken är ju olika så om man tycker om den så är det en lätt svamp att hitta. Leta upp närmaste park och gå sen och leta efter s.k. häxringar i gräset. Man brukar se dem på långt håll för gräset är mycket mörkare där.

Svampen är lätt att känna igen. Det är en vit svamp med vita skivor. Precis en sådan svamp som jag bestämt avråder nybörjare att plocka. Men den här tiden på året finns det inte så många svampar som man kan förväxla den med. Möjligen en bolmörtsskivling om den har kommit ovanligt tidigt på våren. Men för att utesluta det kan man göra ett enkelt test. Om du plockar svampen och sen lägger den på ett papper och ställer ett glas över och låter den ligga så över natten så ser man på morgonen vad sporerna har för färg. Om sporerna är vita så är det en vårmusseron och är dom rödaktiga så är det troligen en bolmörtsskivling.
Ett annat sätt att känna igen vårmusseronen är doften. Det är svårt att beskriva dofter men jag tycket att den luktar som blött mjöl.