Trollsmör och sill

DSCN0138

Idag när jag var ute och gick så hittade jag den här roliga organismen, en slemsvamp som heter Trollsmör. Slemsvamparna är, trots namnet, inte alls nära släkt med svamparna. Som jämförelse kan man säga att djuren är närmare släkt med svamparna än vad slemsvamparna är.
När slemsvamparna har god tillgång till näring så bildar dom en klump som består av tusentals cellkärnor. Slemsvamparna som ni ser här på bilden är bara en halv centimeter i omkrets.
Nästan alla slemsvampar är saprofyter och lever på huvudsakligen dött organiskt material. De kan också konsumera levande bakterier och svampar. De äter genom att innesluta födan, och lösa upp den. De kan också uppta näringsämnen som är lösta i vatten.
Det som jag tycker är festligt med dom här slemsvamparna är att dom rör sig. De rör sig (sprider sig) normalt ungefär en millimeter per timme, men hastighetsrekordet är ungefär två centimeter per minut. Fatta vad coolt att nästan kunna se när dom kryper fram. Hur snabbt dom rör sig beror på hur mycket föda dom finner. Om dom har dålig tillgång på föda så rör dom sig snabbare för att snabbare kunna hitta föda. Det finns massor att skriva om dessa roliga organismer men jag nöjer mig här.
Idag har vi haft en underbar där här ute på mitt lantställe, gassande sol och varmt. Har varit ute och åkt båt och pilkat strömming. Jag tycker så mycket om midsommar av någon anledning. Idag åt vi rester ifrån midsommarafton, favorit i repris med sill och köttbullar.